Sinusi i disajni trakt

Delovanje Bioeliksir preparata na bolesti sinusa i disajnog trakta

sinusi1Paranazalne šupljine čine pneumatski prostor koji se nalazi u okolnim kostima nosa i nosne šupljine. Prema kosti u kojoj su se razvili razlikujemo četiri paranazalna sinusa i to: frontalni sinusi, koji se najčešće nalaze na spoju uspravnog i vodoravnog dela frontalne kosti; maksilarni sinusi, koji su smešteni u telu maksile; sfenoidalni sinusi, koji su se razvilu u telu sfenoidne kosti, ali se često produžuju i u nastavke ovih kosti; i etmoidalni sinusi, koji grade mnogobrojne pneumatske šupljine nazvane etmoidne ćelije, što čine labirint etmoidne kosti. Paranazalne šupljine su normalno ispunjene vazduhom, a otvaraju se u nosnu šupljinu putem komunikacijskih otvora ili kanala koji omogućuju prirodnu drenažu sinusa. Kroz ove otvore i kanale respiracijska sluznica nosne šupljine ulazi u pojedine sinuse i oblaže njihove koštane zidove.

Paranazalni sinusi čine sa nosnom šupljinom anatomsku i funkcionalu celinu, pa se ova regija može posmatrati kao jedinstvena sa kliničkog i hirurškog aspekta. Zbog anatomske celine i unutrašnjih funkcija paranazalnih sinusa, fiziološke i patafiziološke povezanosti, paranazalne šupljine i nazalni kavum se proučavaju pod zajedničkim nazivom sinonazalni kompleks. Paranazalni sinusi i nosne šupljine čine početni deo disajnog puta koji u fiziološkom smislu ostvaruje funkcionalno i anatomsko jedinstvo sa donjim disajnim putevima. Sve je podređeno nesmetanom protoku vazduha potrebnog kvaliteta (odgovarajuća temperatura, vlažnost i pročišćenost) u disajnim putevima i uspešnoj razmeni gasova u alveolama. Narušavanje jedinstva funkcije gornjih i donjih disajnih puteva dovodi do raznih patoloških stanja. Patološke lezije sluznice nosa prenose se često i na sluznicu paranazalnih šupljina, na što se nadovezuju druga respiracijska oboljenja. S obzirom na bliske medusobne odnose sa endokranijumom i orbitama često dolazi do eksteriorizacije patološkog procesa iz sinusa u ove prostore, koji su često praceni komplikacijama koje mogu imati fatalan kraj. U novom histofiziološkom konceptu sluznice paranazalnih sinusa se zna da se ona sastoji od pseudoslojevitog epitela cilindričnog i trepljastog, upola tanjeg nego u sluznici nosa. Bazalna membrana je tanka, a ispod epitela je tanak sloj vezivnog tkiva koji naleže na periost. U ovom sloju se nalaze serozne i mukozne žlezde, koje su manje a i rede u odnosu na nosnu sluznicu. Aktivnost treplji potiskuje mukus ka otvorima sinusa.

sinusi2

KLINIČKA SLIKA

- opstrukcija nosa i to od minimalnih smetnji do potpune jednostrane ili obostrane blokade nosa
- glavobolja kao posledica pritiska na senzitivne završetke trigeminusa, usled stvaranja negativnog pritiska u kavumu sinusa, a zatim i tečnosti
- smetnje olfakcije
- poremećaj nazalnih refleksa (respiratorna, kardijalna, digestivna funkcija)
- poremećaj glasa i govora (rhinophonia clausa)
- oštećenje sluha (posledica opstrukcije tube što dovodi do karakteristicnih promena u srednjem uvu)
- hrkanje (posledica stalnog disanja na usta za vreme spavanja)
- rinoreja (manje ili više obilna razlicitog kvaliteta)
- kijanje (u vidu napada, salvi)
- ekspanzija nosnih kostiju
- psihoneuroticne smetnje
- infekcija donjih disajnih puteva (zbog slivanja sekreta)
- lokalni bolovi mogu biti karakteristicni u odnosu na odredeni sinus (Hedove zone na koži lica i cela)
- povišena temperature (oko 38°C) praćena opštom slabošću i anoreksijom, što govori o intoksikaciji organizma.

sinusi4

DIJAGNOZA se postavlja:

- ORL pregledom
- prednjom rinoskopijom
- zadnjom rinoskopijom
- radiološkim ispitivanjima:-tomografski snimci paranazalnih šupljina
- CT - om
- NMR - om

TERAPIJA

Terapija se koristi za ublažavanje ili otklanjanje tegoba kod sinusitisa, bronhitisa, bronhijalne astme, kožnih oboljenja poput ekcema i herpesa.

Sinusitis je upala sluzokože paranazalnih šupljina, koja se manifestuje glavoboljama, bolovima u predelu sinusnih kanala, zapušenošću nosa, uz povremenu pojavu sekreta.

Terapija Bioeliksir preparatima ima za cilj da omogući drenažu sekreta, koji ispunjava sinusne kanale, a potom i regeneraciju, te sprečava mogućnost za nastanak nove upale.

Reakcije koje se javljaju su: pojava sekreta iz nosa, kašalj, iskašljavanje, pojava bolova u grlu, uz mogućnost pojave temperature.

Tretman traje 7-10 dana.

Kada su u pitanju hroična oboljenja poput bronhitisa i bronhijalne astme, terapija se primenjuje radi izbacivanja sekreta iz svih partija disajnog trakta.

Cilj terapije je izbacivanje pumpice iz upotrebe, bez pratećih tegoba.

Reakcije su individualne, uslovljene težinom oboljenja, tako da se sam tretman organizuje na osnovu tih reakcija. Tretman traje 12-15 dana.

Vaši komentari

Pre svega veliki pozdrav osoblju ordinacije Bioeliksir. Moje muke sa sinusima trajale su od kada znam za sebe.Početkom svake jeseni počinjala moja revizija raznoraznih beretki, marama i ostalih štitnika od vetra ili bolje da kažem, bilo kakvog bolnog strujanja vazduha.Sve sam probala:višemesečne inhalacije morskom solju, ihalacije kineskim travama, da ne pominjem narodne recepte koje sam testirala na sebi, jer možda neko ima slab stomak. -Antibiotike sam pila kao vitamine.Rešila sam da zakažem operaciju na VMA.Gotovo igrom slučaja upoznala sam mladu doktorku koja je učestvovala u dugogodišnjem testiranju Bioeliksirovih preparata.Ona mi je objasnila da je terapija potpuno bezbolna, krakotrajna i uspešna.Moram da priznam da sam došla u YU biznis centar da bih sebi mogla da kažem da sam pre operacije probala sve.Pozvala sam 311-55-44 i objasnila da idem na tu operaciju, ali sam dobila preporuku da dođem u Bioeliksir, i to samo zato što me je na to uputio stručnjak. A o tome šta sam doživela u Bioeliksirovoj ordinaciji: -Mlade žene u ordinaciji samo su se ljubazno smeškale na moje žalopojke.Ništa nisu obećavale, ali su mi stavile do znanja da operacija neće biti potrebna.Iskreno, nisam verovala.Ali već posle drugog tretmana, prvi put u životu sam mogla normalno da dišem.Sa treće terapije izlazim potpuno kul.I to na ovu košavu, prvi put bez kape.Poklonila sam je devojkama u ordinaciji kao suvenir.Mislim, svakoj po jednu.Prošlo je tri meseca, a mene glava više ne boli.

komentar korisnika

ZELIM DA KAZEM DA JE PROIZVOD BIOELIKSIR KAPI ZA NOS ODLIČAN,
KORISTILA SAM IH. OČISTIO MI JE I SINUSE, NOSN- SUZNI KANAL, REŠIO PROBLEM SA OKOM, JER JE SVE BILO POVEZANO SA CHR. SINUZITOM! TAKODJE SPASIO I DESNI. KORISTILA SAM KAPI PRE GODINU I PO DANA.
I SVAKO KO GOVORI LOŠE O BIOELIKSIRU NIJE U PRAVU, TO SU SKEPTIČNI LJUDI, NERAZBUDJENI, TREBA DATI NOBELOVU NAGRADU VLASNIKU ZA RECETURU I ZA VAŠU KOMPANIJU!
KAKVO JE BILO ISKUSTVO:
JEDNA KAP BIOELIKSIRA ZA NOS, "PROŠETA" U SVAKU NOSNICU, KAD SE ZABACI GLAVA,(A KORISTILA SAM KAPI PRED SPAVANJE), DAKLE KROZ SVE SINUSE, DO POTILJKA, GDE SE ZAVRŠAVAJU I SFENOIDALNI SINUSI, ZAŽARI DO TEMENA DA MISLIM DA ĆE MI KROV LOBANJE POJESTI, ALI TO JE ZNAK REAKCIJA, NO NIJE VAM AGRESIVAN PREPARAT , NIT DAJE NEIZDRŽIVE REAKCIJE, ODLIČAN JE, ČAK PRODIRE DO GORNJE VILICE, ULAZI U ZUBNE KANALE KOJI SU POVEZANI SA SINUSIMA, ZATO SU KAPI POMOGLE I DESNIMA,
POTOM KAP BIOELIKSIRA IDE DO UŠNIH KANALA, MALO POJEDE GRLO, NISTA STRAŠNO, POTREBAN MI JE BIO PEŠKIR,
KOLIKO SE SLIVALO SEKRETA SEROZNOG PO TIPU ALERGIJSKOG SINUZITA,
I MEMORIJA SE BILA POBOLJŠALA, JER DO KORIŠĆENJA BIO KAPI MENI JE MOZAK BIO ZABUŠEN, KAO DA IMAM 3 GLAVE,
GLAVA TEŠKA I PADALA,NISAM IMALA SNAGE. OPISATI OSEĆAJ U GLAVI, KAO DA MI JE ZAROBLJENA GLAVA.
POSLE SAM SE ČUDILA "PA GDE STANE SVE TO U GLAVI STO SE OČEPI OVIM ČUDESNIM KAPIMA" PA KRENE DA IZLAZI IZ ORGANIZMA
TAČNIJE IZ GLAVE. ALI NIJE TO SVE! MENI SU ŽIVCI IGRALI DO ŽELUCA -TO JE ZBOG N.VAGUSA, I KIČMENI ŽIVCI, ŽELIM OVIM DA KAŽEM KOLIKO JE SVE U ORGANIZMU POVEZANO. I KAKAV JE BIO ISHOD: ZDRAVA I PRAVA, KAO NOVA, POSLE KAPI. JEDNA GLAVA, A NE TRE NA RAMENU. JESAM PO SREDNJOŠKOLSKOJ STRUCI MEDICINAR, ALI SAMO MI BIOELIKSIR MOŽE POMOĆI.
U MOM SLUČAJU SINUZITIS JE IZAZVAN, ALERGIJOM NA KUĆNU HEMIJU,... I ZBOG NEDOSTATKA KISEONIKA. I KAKO VREME PROLAZI SINUSI SE NAPUNE DO MOMENTA KAD POČNEM GUBITI SNAGU, I KAD MI JE GLAVA TEŠKA, KAD GUBIM I KONCENTRACIJU, SVA OTEČENA U LICU KAO ŠTO SAM SAD, I NADUVANA, LICE TOTALNO IZDEFORMISANO. SAD SAM U TAKVOM STANJU.
ŠTA SE SAD DEŠAVA? NE DA JE TEŠKA GLAVA, I DA SAM ISCRPLJENA, NEGO ORL HIRURG HOĆE DA METODOM FEES-A NAPRAVI VESTAČKI OTVOR ZA DRENAŽU. A MAKSILO- HIRURG KLASIČNIM PUTEM. JER JE PRITISLO I PAR MOŽDANIH ŽIVACA ŠTO SE I NA JEDNU 4-TINU JEZIKA ODRAŽAVA, PRILIKOM GOVORA, NE UVEK, ALI U POSLEDNJE VREME ČEČĆE.
NEMAM JA NISTA OD KLASIČNE MEDICINE. SAMO OD BIOELIKSIRA. SAMO ŠTO JA NE SMEM PRAVITI VELIKE PAUZE U KORIŠĆENJU KAPI JER JE HRONIČNOG TIPA, I KAKO PROSTO DA ČOVEK IZBEGNE SAV OVAJ VAZDUŠNI OTROV OKO NAS, PA MORA DA SE BRANI , JA SAM SAD ZAPUŠTEN SLUČAJ,VERUJTE DA VAM PIŠEM VEĆ 2 SATA,NE MOGU DA SE KONCENTRIŠEM, JEDVA GLAVU DRŽIM, DA SAM ZDRAVA OTKUCALA BIH ZA 15 MIN. MOŽDA I MANJE.
NE MOGU MI POMOĆI NITI ANTIBIOTICI NIT HIRURZI, JER ĆE DOĆI DO SLEPLJIVANJA SLUZNICE KOJA MI JE I OTEČENA I RAZBOLJENA,
IMA NEKI PROBLEM U RELACIJI LEVO OKO, ETMOIDALNI SINUSI, LEVI NOSNO SUZNI KANAL I PUTANJA DO 2 ZUBA, PREKO ZUBNIH KANALA, (JER IDE KROZ LEVI MAXILARNI SINUS), OKO JE U REDU, NEMA DIOPTRIJU, ALI GA PRITISKA SEKRET KAO I CELU LOBANJU,JER KOD CHR. SINUZITA SEKRET IDE KROZ KOSTI TRAŽI SEBI PUT, TOLIKO JE I SUVA SLUZNICA NOSA, U GRDNIM SAM MUKAMA. JOS HOĆE I MR DA URADIM SA JODOM, MA KAKVA CISTA, ILI TUMOR, SLUZNICA BOLESNA I TO JE TO.
MOLIM GODPODINA DIREKTORA DA MI POMOGNE. ZNAM KAKAV SAM EFEKAT IMALA POSLE KAPI. ŠTO BI REKLI DA TO SAM JA.

komentar korisnika